Mycket har hänt i helgen i projektet med Halifax HR871. Sedan i torsdags har vi haft besök av vår kanadensiska samarbetspartner , Karl Kjarsgaard och dokumentärfilmaren Jim Blondeau från Halifax 57 Rescue. Under deras vistelse här har vi både lyckats med att ha ett mycket intressant möte med Länstyrelsen, samtidigt som pressen har avlöst varandra för att höra nyheter om projekt. DSC_2657Sedan en vecka tillbaka har vi konstant spanat på väderleksrapportena för att kunna planera dykningar under helgen, men prognoserna har inte sett lovande ut. Men efter några bakslag så fick vi till slut trots allt hjälp med att komma ut till vrakplatsen. klas ljunggrenEn sista möjlighet öppnade sig genom att Klas Ljunggren ställde upp som båtförare och dykvakt, en tur som han sponsrade SCSC med ur egen ficka, fantastiskt! Båten är en snabbgående och väldigt sjösäker båt som han ställde till vårt förfogande under lördagen, då vi såg en lucka i ovädret. Aqualund med Johan och David ställde också sin båt till förfogande tillsammans med dykaren Paul Wirensted.

På vrakplatsen påbörjade Andreas Öberg och Jan Christensen att frilägga en del av vingen, samtidigt som Per Eriksson filmade hela förloppet. Resultatet var imponerande, efter 72 år på botten såg vissa delar ut att ha bevarats utan särskilt stora förändringar av materialet. Detta kom lite som en överraskning för Karl Kjarsgaard som inte hade föreställt sig att konditionen skulle vara så pass bra trots den låga salthalt i vattnet.

Projektet fortsätter och vi har verkligen börjat ana den stora potentialen i att utnyttja 3D-tekniker för fortsatta undersökningar av föremålen framför datorerna. 3D-tekniken erbjuder en hel del fördelar för att kunna jämföra befintliga bitar av flygplan med dom bitarna som fortfarande ligger nere på botten.

3d

 

Summa kardemumma, mycket har hänt denna helg och vi avslutade lördagen med ett möte tillsammans med HR871-teamet. Falsterbo båtklubb hade tävlingar under helgen och vi fick den tacksamma möjligheten att delta i avslutningarna med musik och god buffet.

 

Nedan kan du se på länkar till olika artiklar och intervjuer från den gångna helgen:

Sydsvenskan: http://www.sydsvenskan.se/2016-07-03/stortat-bombplan-fran-1943-bargas

Sveriges radio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6465753

https://fundrazr.com/campaigns/417498

 

För information om projektet kontakta:

Jan Christensen, 0708-443942, jan@coastandseacenter.se