Styrelsen


Erik Skog

Ordförande
Har fascinerats av det som finns under ytan utanför vår skånska kust. Tyvärr så upptäcker man att det finns mycket som inte är så bra där under.
Plundring av vrak, mängder av spöknät, utsläpp av föroreningar och mikroplast samt en dålig insikt i konsekvenserna av sandsugning. Tycker att allmänheten och politiker behöver få veta mer, för att vi tillsammans skall bättre värna om miljön och det som finns under den spegelblanka ytan.

Foto: Peter Brinch

Kjell Andersson

Vice Ordförande

Vill bidraga till en större förståelse hur vi ska använda och ta vara på havets resurser.
Började med dykning 1970 och har sedan dess mer än 5 000 dyktimmar. Miljökontrollant i marina projekt bland annat Öresundsbron. Gjorde den första Öresundsfilmen 1987. En av initiativtagarna till bildandet av Öresundsfonden 1988, bildandet av Havsportalen 2008, första Havsresan 1990.
Innehar Marinens Dykcertifikat A 1994 och dykarledarcertifikat SA Fartygsbefäl klass V111.

Klas Thermaenius

Kassör, Ansvarig Havsresan

Per Olsson

Sekreterare

Genom SCSC hoppas jag kunna bidra till ett ökat intresse i samhället för vår marina miljö och kulturarv. Jag började dyka under 2011 och är sedan 2015 certifierad GUE Fundamentals.
Det finns många spännande ställen att dyka på runt om i världen, men de mest spännande dyken jag upplevt är här hemma i Östersjön och på Västkusten. Vi har fantastiskt spännande vrak och marina miljöer att utforska.
Att dyka här är alltid utmanande, men man får också uppleva en tragisk miljöförstörelse med spöknät och utsläpp som man inte trodde var sant förrän man själv fick se det. Detta hade aldrig hade accepterats en enda dag om det skett uppe på land.

 

 

Jan Christensen

Projektledare Halifax HR871

Dykt i olika former sedan 1995. Värnar om vårt viktiga hav.
Jobbar med Pdyk i olika projekt, bla. med att rensa spökgarn i Östersjön.
Har egen firma. Skywater-media, som sysslar med undervattensdokumentering och
fotografering från drönare.

 

 

Andreas Vos

Marinarkeolog

Började med dykning 1993 och dykt jorden runt. Är uppväxt vid kusten i Skåne & Blekinge. Det marina intresset har funnits med sedan barnsben. Är uppväxt med pionjärdykare och sjömän i släkten som gett sin syn på saken och den är glasklar. Vi måste bli bättre på att förvalta våra hav och det marina kulturarvet. Det marina kulturarvet i våra farvatten är kanske den största skatt vi har i vårt land som också är av stort internationellt intresse. Tyvärr håller arkeologin på land att försvinna i och med globala utsläpp som ger negativt PH på land. Under ytan vet vi väldigt lite om hur föroreningarna påverkar vraken under en längre tid..
Arbetar som Kart & Mätningsingenjör, arkeolog, osteolog.
Är ordförande i Åhus Maritima Sällskap. En Ideell förening som drivs av arkeologer, historiker & dykare för att bevara och samla information kring nordöstra Skånes marina kulturhistoria

 


Andreas Öberg

Filmning och dykare

Tog mitt första dykcertifikat 1999, 12 år gammal och ogillade mörka djupa vatten och båtar. 20 år senare ett par dykande varv runt jorden så finns det inget bättre än just mörka djupa vatten och båtar i alla slag som tar en ut till dykplatserna.
Djupets stilla mysterier har alltid lockat mig till nya utmaningar i dykvärlden. Har de sista åren specialiserat mig på rebreather, teknisk djupdykning, vrak, grottor och eftersökning. Efter att ha dykt med flertalet världsledande pionjärer i dykvärlden har jag samlat på mig massor med kompetens som SCSC har nytta av. Till vardags jobbar jag som IT konsult på Egmont och driver ett eget företag som erbjuder diverse IT lösningar.


Lars Persson

Teknik och Funktion

Sportdykt sedan 1998, har ett stort marinintresse och en av hans stora passioner är undervattensfotografering.
Som dykare fått se och fascineras av den “osynliga” världen under vattenytan. Sett vad vi människor har gjort och fortfarande gör med den, då känns det tillfredsställande att vara delaktig i SCSC och kanske göra den skillnad som innebär att mina barn och framtida generationer får uppleva havet och dess invånare som den fantastiska värld och resurs det är.

Utanför SCSC driver Lars WiMix Automation. Fritiden tillbringas på smålandstorpet, motorcykel eller pysslandes med någon impavimpa som dunkar, snurrar, tickar, pyser eller fräser.

Robert Schön

Marknad/PR

Jag har ett mycket stort intresse för naturen och havet, har under många år befunnit mig där trycket är större än 1 atmosfär, d.v.s. under ytan som dykare tillika fotograf.
Jag ser viktigheten i att arbeta för att bevara det kulturarv vi fått till oss och det vi också vill lämna efter oss till kommande generationer. SCSC är en föreningen som onekligen kommer att segla in på spännande vatten framöver och jag ser verkligen fram emot att få vara en aktiv och engagerad resurs i denna, för oss alla, viktiga seglats.
Fotograf, Båtförare (Fartygs- och Maskinbefäl Klass VIII) och sedan år 2000 egen företagare som delägare i IT bolaget AddPro.