De flesta kustfiskare som tappar eller blir av med sitt fiskenät vet var nätet har förlorats eftersom kustfiskarna vill ju inte bli av med sina dyrbara nät.
Vi dykare ser ofta spöknät.
De flesta kustfiskare som tappar eller blir av med sitt fiskenät vet var nätet har förlorats eftersom kustfiskarna vill ju inte bli av med sina dyrbara nät. Vi dykare ser ofta spöknät.
Under 2019 års Havsresa i Helsingborg filmades fisk och fiskedrag som satt fast i näten. (Länk till den filmen i kommentarsfältet)
En metod som används idag vid sökandet är att dragga efter spöknät. Det är svårt att förstå hur man nu kan tillåta detta med tanke på att ingen vet vad som finns på botten. Där man draggar kan finnas bland annat vrak, minor, kablar och vattenledningar. Dessutom finns det ju även djur och växtlighet vilket gör att när man draggar kan det faktiskt uppstå en större skada än vad själva spöknäten åstadkommer.
När vi i oktober bärgade ett spöknät i Öresund på 30 meters djup med hjälp av PDYK fick vi upp ca 1,5 till 2 kilometer spöknät. Detta nät låg rätt över vattenledningarna till Ven vilket var en potentiell skaderisk för dessa. När vi höll på att bärga kom Kustbevakningen förbi och nu när de ändå var i området hoppades vi få hjälp eftersom nätet låg mitt i den trafikerade farleden. Vi fick hjälp att bärga de sista 500 metrarna nät två dagar senare av en kustfiskare från Borstahusen och som tur var låg alla markeringsbojarna kvar.

 Klicka på texten för att se filmen !