Omslag de kanandensiska bombflygarna-framsida

Nu har nya, tidigare helt okända uppgifter, kommit fram om bombflygarna från HR871. Det här berättas i en ny bok av Lars Ingels: ”De kanadensiska bombflygarna och Leksands IF”.

De sju flygarna i HR871 hoppade ut med fallskärm över Skåne den 3 augusti 1943 och lät det skadade planet sedan utan besättning flyga ut över havet för att krascha i vattnet söder om Falsterbo. Den brittisk-kanadensiska besättningen togs sedan till Falun i Dalarna där de, i enlighet med gällande internationella konventioner, internerades i väntan på utväxling.

I den nya boken, som utges i maj 2019, berättas vad som hände. Författaren har följt fem olika plan med kanadensare ombord som nödlandade eller kraschade i Sverige 1943–44. Boken berättar flygarnas öden och äventyr före, under och efter kriget.

Den välkända ishockeyklubben Leksands Idrottsförening fyller 100 år i år 2019 och bokens titel ”De kanadensiska bombflygarna och Leksands IF” ger en vink om vad det handlar om: Ett dussintal av kanadensarna spelade nämligen under sin interneringstid ishockey i Dalarna!

De spelade 20 matcher och de deltog även i den allra första Dalaserien mot Mora och Leksand och bidrog starkt till att ishockeysporten fick sitt första stora genombrott i dalabygden. Det var minst sagt sensationellt att man skulle kunna arrangera internationella matcher mitt under andra världskriget. Tio år senare var Dalarna Sveriges största hockeydistrikt vid sidan om Stockholm!

– Det har varit känt att Leksand spelade dessa matcher mot kanadensiskt motstånd. Men inte så mycket mer. Eftersom det var krig och censur hölls flygarnas namn, med några få undantag, hemliga i pressen och därför har det fallit i glömska, säger Lars Ingels som nu har spårat upp dem.

– Särskilt för Leksands IF fick den där vintern stor betydelse. Leksingarna spelade hela åtta matcher mot Falulaget med kanadensarna. Flygarna var inga proffshockeyspelare, men de kunde ju spelet och för den nivå som Leksand just då befann sig på var det nog helt perfekt. Det blev många jämna och spännande matcher.

På Royal Air Force Halifax HR871 fanns tre britter och fyra kanadensare. Alla överlevde kriget, men det gjorde inte alla de övriga hockeyspelande kanadensarna från de andra planen. Efter vintern i Sverige skickades de tillbaka till flygbaser i England och flera av dem fortsatte flyga bombplan under kriget. Några av dem kom aldrig tillbaka utan blev nedskjutna och störtade över kontinenten.

– Kanadensarna fick nog egentligen inte veta det själva, men tillsammans med kommande säsonger var de i högsta grad med och bidrog till att livet i Leksand faktiskt förändrades för all framtid, säger Lars Ingels. Bara några år senare gick laget upp i högsta serien och klubben har vid många tillfällen utsetts till Sveriges populäraste hockeyklubb med fans över hela landet. Flera Leksandsspelare har också exporterats till NHL så man kan ju säga att Leksand har ”betalat tillbaka” till Kanada på ett bra sätt och återgäldat tjänsterna.

Ingels kopplar i boken också ihop det som hände för 75 år sedan med SCSC:s bärgning av Halifax HR871 och det finns bilder i boken från tidigare somrars dykningar. Kanadensarna som var ombord på planet var med och spelade i flera av hockeymatcherna.

Så när Leksand nu åter kommer och spelar SHL-matcher i Malmö och Ängelholm, skänk en tanke till HR871 därnere på botten.

– Jag har även hört att Kanadas nya flygvapenchef (Commander of the RCAF) som heter Al Meinzinger, är hockeyfantast och har uttryckt intresse för den här historien, avslutar Lars Ingels.

Boken ges ut av Idrottsförlaget i vår.
Läs mer på: http://idrottsforlaget.se/produkt/de-kanadensiska-bombflygarna-och-leksands-if

Författarens egen hemsida:
http://www.larsingels.se/bocker.php

Bärgningarna av HR871 återupptas sommaren 2019 under vecka 27.
Läs mer på: http://www.coastandseacenter.se/halifax-projekt-2019

För mer info om Projekt HR871 kontakt:

Jan Christensen – SCSC projektledare Hr871
0720-803042
jan@coastandseacenter.se