DSC_4223

Jan Christensen från SCSC föreläser om projekt Halifax Hr871 ombord på Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV034

Klockan 09.00 i tisdags morse gick jag Jan Christensen, Swedish Coast and Sea Center (SCSC) ombord på Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 034. Besöket började vid kajen i Falsterbokanalen där jag möttes av besättningen på KBV 034 som visade fartygets alla faciliteter, bjöd på en kaffe och genomförde säkerhetsgenomgång. Även Henrik Roosberg, Patrik Risberg och Pär Bergman från Kustbevakningen fanns på plats. Syftet med besöket var att Kustbevakningen skulle få möjlighet att få veta mer om projektet Halifax HR871 och platsen där det ligger och vi på SCSC skulle få veta mer om Kustbevakningen.

Efter en stund ombord samlades hela besättningen i mässen där jag informerade om hur projektet HALIFAX HR871 har fortlöpt fram till idag. Jag passade också på att ge en liten klarhet i vilket flyg det handlar om, för så nära som inom en radie av 8 sjömil har det även hittats två andra flygplansvrak på senare tid.

DSC_4250

KBV034 är utrustad med flera mindre båtar för olika ändamål, här står Patrik Risberg redo för att lämna fartyget för ett inspektionsdyk.

KBV 034 lämnade hamn omkring halv elva för att gå genom Falsterbokanalen ut till vrakplatsen vid halifaxen. Ute på plats ankrade fartyget upp strax norr om vrakområdet samtidigt som jag gick igenom för dykarna de olika objekt som ligger synliga ovan på sanden.

Efter genomgång lastades en ribbåt med all nödvändig dykutrustning, som sedan transporterade dykarna fram till vrakplatsen för att kunna ligga rakt ovan för den kvarvarande motorn nere på botten.

DSC_4245

Innan Kbv034 anländer på vrakplatsen vid Halifax hr871 så gör besättningen klart ankare för den mindre dykbåten.

Dykarna från Kustbevakningen gjorde en inspektion av vraket och vrakområdet, och fick även möjligheten att följa upp det arbete som SCSC lagt ner platsen.

En mycket trevlig dag gick fort förbi, och jag vill tacka alla i besättningen på kustbevakningens KBV034 för ett gott samarbete!

 

// Foto: Jan Christensen – SCSC

För mer information om projektet HALIFAX HR871 kontakta:

Jan Christensen, SCSC – Projektledare Halifax Hr871
jan@coastandseacenter.se
Tel. 0708-443942

Erik Skog, SCSC – Ordförande
erik@coastandseacenter.se

DSC_4230

Det är inte stora marginalen när kustbevakningens fartyg passerar falsterbokanalen.

DSC_4274

Henrik Rosberg leder dyket när dykarna är nere vid halifaxen för att inspektera.

DSC_4271

Havet bjöd till dykning med fina förhållanden som bra sikt och nästan ingen vind och vågor.

DSC_4288

Efter dagens slut fick vi känna kraften i den snabbgående båten som användes vid dykningarna.

DSC_4256

Kbv034 ankrar en bit bort från vrakområdet för att inte ligga för nära vrakdelarna.