Chris Colton och Kjell Andersson intervjuas inne i NA337.

Chris Colton och Kjell Andersson intervjuas inne i NA337.

Efter snart ett och ett halvt års förberedelser inför projekt HR871, står vi nu framför entren till National Air Force Museum i Trenton, Kanada. Vi möts upp av Chris Charland från H57RC och chefen för museet Chris Colton, som omedelbart börjar berätta om Halifax bombplanet NA337, som nu är inom några meters räckhåll. När dörrarna öppnas och vi med spänning stegar in i museet så möts vi av en svårslagen vy, en Halifax bombare i nyskick, skala 1:1.

William Robertson & Don McTaggart var båda flygare under andra världskriget.

William Robertson & Don McTaggart var båda flygare under andra världskriget.

Vi är pålästa och har redan fått höra många historier om NA337 av Karl Kjarsgaard som var en av de som bärgade flyget ur sjön Mjosa i Norge 1991. Men att höra historien igen samtidigt som man håller handen på flyget är oslagbart. Vi fick förklarat att sedan planet blivit färdig-restaurerat så har endast 100 personer varit inne i flygplanet, och nu var det våran tur!

 

Samtidigt som Karl och vi från SCSC intervjuas av olika media, så får vi veta att det har kommit två veteraner till museumet för att träffa oss, William Robertson 95år, fd. bomfällare ombord på “Friday the 13th” och Don McTaggart 92 år, fd. akterskytt ombord på “Xterminator”.

Vi får höra dessa rörande autentiska historier från två ödmjuka män som en gång fullföljde 30 operationer, som var obligatoriskt för att få vända hem igen. 75 procent av besättningarna lyckades aldrig återkomma med livet i behåll.

Bombers Command Museum Nanton AB, Canada

Bombers Command Museum Nanton AB, Canada

Efter ytterligare fyra timmars flyg mot Kanadas västkust, landar vi i Calgary för att sedan ta oss med bil söderut längs med dearfoot-trail till Nanton, en liten by med 2000 invånare. På Bombers Command Museum tas vi emot med öppna armar, och kastas omgående in i förberedelserna genom att få hjälpa till att taxa ut deras Lancaster och hissa den stora RCAF-flagga på hela 14 meter.

Tv, tidningar och social media är också en mycket viktig del i projektet eftersom det baseras på donationer. För att donera till projektet följ länken: https://fundrazr.com/campaigns/417498

Senare på kvällen bjöds det på Halifaxtårta för att fira den här speciella helgen. Än en gång visar vi vilket fantastiskt bra samarbete vi har mellan Sverige och Kanada i detta projekt.

http://calgary.ctvnews.ca/mobile/video?clipId=953561

Ctv news intervjuar SCSC – Jan Christensen

Halifax Jubileumstårta och Kjell Andersson, Karl Kjarsgaard, Jan Christensen, Andreas Öberg

Halifax Jubileumstårta och Kjell Andersson, Karl Kjarsgaard, Jan Christensen, Andreas Öberg

För att se CTV-Nyheterna: http://calgary.ctvnews.ca/mobile/video?clipId=953561

Den stora dagen är kommen och Karl Kjaarsgard från H57RC inleder ett längre tal om Halifaxens betydelse för Kanada under andra världskriget. Det byggdes strax över 6000 Halifax bombplan under kriget, varav det endast finns tre kvar i världen idag, resterande skrotades strax efter slutet av kriget. Det är viktigt bevara de få rester som finns kvar idag, och därför återskapar nu Bombers Command Museum ett nytt Halifax bombplan tillsammans med Halifax 57 Rescue Canada.Resans stora höjdpunkt blir när Rear Gunner Henry “Hank” Jackson 95år, kommer upp till podiet. Efter krigets slut blev Hank tilldelad utmärkelsen Distinguished Flying Cross, efter att ha flugit 31 operationer över fiendes land. Efter kriget miste han sina medaljer som kom på villovägar, men tack vare ihärdigt arbete och sökande återfanns Hanks medaljer igen. hank

Vid överlämnandet förklarade Hank hur viktigt det är att komma ihåg de riktiga hjältarna som inte kom hem igen, Hank sa: “I’m only the lucky guy“. Hank möttes av stående ovationer och många fick torka tårar efter Hanks rörande ord.

Som avslutning på presentationen ber Karl SCSC-representanten Jan Christensen att komma upp till talarstolen. Jan började med att förklara hur tacksamma och stolta SCSC är för att få deltaga i detta internationella projekt mellan Sverige och Kanada. Jan överlämnar sedan de första två delar av Halifaxplanet HR871 som vilar utanför skånes kust i Sverige, och möts av ett stort jubel och åpplåder.

SCSC

SCSC överlämnar de första delarna av Halifax HR871

På vårt hotell träffade vi Irene och George Nixon som båda två rest ner från Edmunton för att deltaga under dessa dagar. Många var fascinerade av det arbete som SCSC och H57RC lägger ner ideellt för att återbringa detta historiska flygplan till Kanada. Stundtals gick pennan varm för att underteckna suvenirer som handlats på museet.

På museet kan man läsa om många Lancaster och Halifax-besättningar och den populära shoppen var fylld med allt man kan tänka sig som handlar om dessa flygplan så som modeller, böcker, planscher, tröjor kepsar och broderade emblem mm.

Sist på kvällen avslutades firandet med att köra Lancasterns alla Rolls Royce Merlin V-12or och en av Bristol Herkules Motorerna som kommer att sättas på Halifax-planet som ska byggas.

The Nanton Lancaster FM159

The Nanton Lancaster FM159

Bristol Herkules

Bristol Herkules

Vissa vill inte prata om det som hänt under andra världskriget, ändå så söker många fortfarande svar på den historien som deras föräldrar och anhöriga inte pratar om. Därför är det så viktigt att föra vidare historien som Bombers Command Museum gör idag, med hjälp av SCSC.

Vi behöver all stöd vi kan få i form av donationer,stora som små, för att kunna fortsätta bevara historia. Alla donationer uppskattas. SCSC-Bankgiro: 362-5688 (märk inbetalningen med DONATION och NAMN eller ANONYM)

Tack till: Alla på Bombers Command Museum Nanton AB, Halifax 57 Rescue Canada, Royal Canadian Air Force, National Air Force Museum of Canada, William, Don, Hank och Karl för att ta med oss på denna tidsresa och tillsammans rädda och bevara denna unika historia ifrån andra världskriget.

Länkar:

Bombers command museum
Halifax 57 rescue
https://fundrazr.com/campaigns/417498

Det går även att söka Halifax 57 på Youtube för att följa arbetet.

För mer information om projektet kontakta:

Jan Christensen – Projektledare HR871- SCSC
jan@coastandseacenter.se
Tel. 0708-443942