SCSC förbereder idag för celebert besök i Trelleborg. Den Kanadensiska flygvapenchefen Lt. Gen. Michael J Hood är i Sverige för att hålla tal när svenska flygvapnet håller 90års jubileum. Innan Generalen flyger hem till Kanada har han specifikt uttryckt att han vill komma och titta på de delar som bärgats från vrakplatsen vid Halifax Hr871 och som idag förvaras i Trelleborgs hamn.

Lt. Gen. Hood’s önskan är att personligen få tacka Swedish Coast and Sea Center och Havsresan från Lunds Universitet för vårat arbete med att rädda Kanadensisk historia som bevarats i svenskt vatten i 73 år.

Tillsammans med projektledaren Karl Kjaarsgaard från Halifax 57 Rescue Canada som också är också på plats, fortsätter vi planenligt med att frigöra delar och så snart vi har tillräckligt med sektioner av flygplan klara för att bärga med lyftsäckar, så kommer dessa bogseras till Trelleborg hamn för förvaring och konservering.

Dokumentärfilmaren Jim Blondeau som följer alla Halifax 57-s projekt är också i Sverige för att filma händelserna. Han är personen som filmar och intervjuar och sprider våra framsteg i Canada genom att publisera små episoder från dykningar, bärgningar och undersökningar via youtube.

se https://youtu.be/mq-bCSs3YJU

Där kan man också titta på andra episoder som Jim producerat från restaureringar och tidigare bärgningar gjorda av Halifax 57 Rescue Canada.

 

För mer information kontakta:

Jan Christensen, SCSC – Projektledare Halifax Hr871
Tel. 0708-443942
jan@coastandseacenter.se

Erik Skog, SCSC – Ordförande
erik@coastandseacenter.se