Projektet med bärgningarna av Halifax Hr871 är igång för andra året.

Förberedelserna har varit många och långvariga efter en vår med många hinder att ta sig över. Vi har haft lite bekymmer med båtar som använts av projektet, varav flera varit inne på reparation och andra sålts. Men i år har en ny båt tillkommit och vi söker fortfarande flera möjligheter. Projektet stöttas av nyförvärvet ”RUNAR”, en ribbåt med 640 hk ombord. Tobias Melin har under våren kämpat med sin båt och utrustat den med allt som behövs för dykning och samtidigt servat motorer, svetsat dykstege och flaskställ.

HR871

Runars två 320 hkr dieselmotorer.

Den 8 juli var det inplanerat ett dyk med 6 dykare för att kontrollera vrakplatsen och introducera nya dykare. Dåligt väder i kombination med att det då inte fanns någon inredning gjorde att dykningarna ställdes in av säkerhetsskäl. Vår projektledare från den kanadensiska sidan Karl Kjarsgaard (Halifax 57 Rescue Canada) var på plats denna helgen för att träffa dykarna, men vi fick istället mer tid för planering och för att träffa andra i projektet.

HR871

Dykare påväg till målet i över 40 knop.

Vår officiella dokumentärfilmare Jim Blondeau har följt Karl (H57RC) jorden runt sedan 90-talet på sin jakt efter Halifaxbombare. Han har nyligen färdigställt mycket nytt material från projektet och alla projekt som han följt genom åren. Se dessa informativa och unika kortfilmer här:  http://www.dunrobincastle.com

Vi kommer nu fortsätta med att dyka och bärga delar för avsaltning i Trelleborgs hamn. Vi ska även rengöra motorerna som plockades upp på vrakplatsen i augusti 2016. Motorerna har förvarats i pooler under nästan ett års tid, där vattnet har bytts ut frekvent under förvaringstiden. Detta kommer vi att behöva mer hjälp med nere i Trelleborgs hamn. Om ni är intresserade av att hjälpa till, kontakta Jan Christensen.

Följ även med i uppdateringarna från vår kanadensiska samarbetspartner HALIFAX 57 RESCUE CANADA. Här kan du följa allt som händer i projektet både i Kanada och Sverige, rapporterat direkt av Karl Kjarsgaard. https://fundrazr.com/campaigns/417498
Du kan också följa doneringar till projektet här, eller passa på att ge ett bidrag och få en Halifax keps på köpet.

HR871

För mer info:

Jan Christensen Projektledare HR871
jan@coastandseacenter.se
Tel. 0720-803042

Andreas Öberg Dykledare HR871
andreas@secureme.se

Erik Skog Ordförande SCSC
Erik@coastandseacenter.se