Ögonvittnen besökte föredraget.

På föredraget om nedskjutningen av det Amerikanska bombplanet “Stinker” som störtade utanför hamnen i Trelleborg träffade vi två ögonvittnen till händelsen. Sven och Bengt Karlsson, två ut av tre brödrar som är lekte i sin trädgård i östra delen av Trelleborg den 12 september 1944.

Jan Christensen / SCSC höll ett föredrag på sjöfartsmuseet i Trelleborg tillsammans med Tobias Melin på Onsdagkvällen, ett föredrag som handlade om utforskning och kartläggning av vrakplatsen efter störtade flygplanet “Stinker”. Flygplanet var av modellen b17g “flygande fästning” och det hade varit på uppdrag i nordeuropa men inte lyckats nå sin destination Brux/Tjeckoslovakien. Planet blev nedskjutet utanför hamninloppet i Trelleborg den 12 september 1944, och hittades först 71 år senare den 13 februari 2015, av vrakletarna Tobias Melin och Johan Öhlen.

Jan Christensen har kartlagt platsen runt vrakplatsen i 3D, vilket öppnar möjligheten för en bättre insyn för både dykare och forskare.. Kartläggningen är ett hjälpmedel för framtida undersökningar på platsen, och på sikt kan man även se om det sker förändringar i form av tex. plundring av vrakplatsen mm.

Inom kort kommer  SCSC intervjua brödrarna för att höra deras sida av historian.

 

Kontakta oss för att boka ett föredrag:

kontakt@coastandseacenter.se

 

Foto: Jan Christensen // SCSC